Περί διαδικτύου

SSL: τί είναι και γιατί χρειάζεται?

Απο τον Ιανουάριο του 2017, η Google θα επισημάνει την ιστοσελίδα σας ως μη ασφαλής εαν δεν έχει SSL certificate και ανήκετε σε μια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • κάποια σελίδα σας απαιτεί πρόσβαση με κωδικό (π.χ. σελίδα μελών, ενότητα με περιεχόμενο μόνο για επαγγελματίες κλπ) ή
  • αν η ιστοσελίδα σας είναι eshop οπου απαιτεί πληροφορίες πιστωτικής κάρτας μέσω αντίστοιχης φόρμας
  • για όποιον επισκέπτεται την ιστοσελίδα σας μέσω Google Chrome (που πλέον αποτελεί έναν απο τους πιο διαδεδομένους web browsers)

To SSL αποτελεί το ακρωνύμιο για Secure Socket Layers. Το SSL αποτελεί ένα πρωτόκολλο για να παρέχει ασφάλεια κατά την μετάδοση ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο. Το SSL χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογράφησης των δεδομένων που ανταλλάσσονται μεταξύ δύο συσκευών (συνηθέστερα ΗΥ και server) εγκαθιδρύοντας μία ασφαλή σύνδεση μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου.

Ένα πιστοποιητικό SSL είναι ένα μέρος του κώδικα στον web server σας, που παρέχει ασφάλεια για online επικοινωνία. Όταν ένας web browser (Mozilla, Chrome, Internet Explorer κλπ) αποκτά πρόσβαση στην ιστοσελίδα σας, το πιστοποιητικό SSL επιτρέπει μια κρυπτογραφημένη σύνδεση. Είναι κάτι σαν τη σφράγιση e-mail σε ένα φάκελο πριν από την αποστολή μέσω του ταχυδρομείου.

Χωρίς το πρωτόκολλο αυτό, οι χρήστες που θα επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας θα λαμβάνουν ενημέρωση περι μη ασφαλούς περιήγησης. Συγκεκριμένα, το μήνυμα θα μοιάζει ως ακολούθως:

Χωρίς αμφιβολία αυτό θα προκαλέσει μια αρνητική εικόνα για την ιστοσελίδα σας, σε χρήστες που ήδη ανησυχούν για την ασφάλεια τους στο διαδίκτυο!

Θυμηθείτε: αν δεν απαιτούνται κωδικοί πρόσβασης σε μέρος της ιστοσελίδας σας ή αν δεν διαθέτετε eshop τοτε το πρωτόκολλο αυτό δεν είναι άμεσα απαιτητό!

Πως θα αποκτήσετε SSL certificate?

Ουσιαστικά εξαρτάται απο το πρόγραμμα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) που χρησιμοποιείτε! Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων π.χ. αν εχετε Joomla, Wordpress κλπ απλα αρκεί να ενημερώσετε την εταιρεία που φιλοξενεί την ιστοσελίδα (web hosting) σας. Όταν θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες θα λάβετε μπροστά απο τη διεύθυνση της ιστοσελίδας σας το HTTPS.

Έτσι, αντι για http://www.onomaistoselidas.gr θα γίνει https://www.onomaistoselidas.gr

Ενημερώστε αντίστοιχα και τον άνθρωπο που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα σας μιας και θα απαιτηθούν αρκετές εργασίες υποδομής μετα την προσθήκη του πρωτοκόλλου. Και αυτό γιατί ουσιαστικά αλλάζει η δομή του url σας.

Η προσθήκη του HTTPS ακόμη και πριν την ώρα του, ενισχύει το SEO της ιστοσελίδας σας!

Προκειμένου να εξασφαλισθεί η διαδικτυακή ασφάλεια απο το 2014, η Google ανακοίνωσε ότι ο HTTPS αποτελεί παράγοντα βελτιστοποίησης της κατάταξης. Επιπρόσθετα, σχετική μελέτη σε περισσότερες απο 1 εκατ. ιστοσελίδες επιβεβαίωνει την καλύτερη ανιχνευσιμότητα όσων σελίδων έχουν HTTPS.

Πριν ενθουσιαστείτε..η τοποθέτηση του HTTPS δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όπως αναφέραμε και παραπάνω πρόκειται ουσιαστικά για αλλαγή της δομής του url σας. Συνεπώς, απαιτείται πολύ δουλειά στην υποδομή της ιστοσελίδας σας μετά την προσθήκη του πρωτοκόλλου.